#Kaaiwomen - edition Lore Tiebout

#Kaaivrouwen - editie Lore Tiebout

Vier jaar geleden richtte ze GRUUN op, een plantenzaak én koffiebar in hartje Brussel. Lore Tiebout (32) is een energieke dertiger die het roer een aantal jaren geleden volledig omsloeg. En wie er steeds mee mag op dat interessante pad van haar? De KAAI belt bag. Zélfs op haar eigen trouw!

Heb je altijd al in Brussel gewoond?

Ik ben eigenlijk afkomstig van de rand van Brussel, maar heb hier altijd op kot gezeten. Mijn hart ligt dan ook ontzettend nauw bij de stad. Bovendien bruist het hier van de leuke plekjes, zoals restaurants Henri of Albert. Die laatste is gelegen op het dak van de Koninklijke Bibliotheek, waardoor je er heerlijk kan lunchen op hun zalige terras. 

 

Photography by Felix Boniface

Hoe is GRUUN ontstaan?

Ik zal niet beweren dat het ooit mijn grote droom was om een eigen zaak te starten. Ik wou eigenlijk vooral een carrièreswitch maken. Ik werkte als manager in de muzieksector, maar merkte na verloop van tijd dat ik daar uitgeblust was. Daarom besloot ik mijn ontslag in te dienen en vervolgens een maand te gaan reizen. 

"Tijdens een eerdere trip naar Canada stuitte ik op een plantenwinkel slash juicebar, en besefte dat dit concept misschien ook wel eens zou kunnen werken in België." 

Ik ben altijd graag met planten en koffie bezig geweest, maar tijdens het reizen vielen de puzzelstukken echt in elkaar. Tijdens een eerdere trip naar Canada stuitte ik op een plantenwinkel slash juicebar, en besefte dat dit concept misschien ook wel eens zou kunnen werken in België. Nadat ik terug kwam van een maand reizen, ben ik meteen op zoek gegaan naar een pand en tegen volle versnelling in actie geschoten. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want GRUUN is vijf maanden later - op 10 juni 2018 - kunnen openen.

Foto van GRUUN door Birgit Sterckx

Hoe bevalt het ondernemen in Brussel?

Wat ik heel leuk vind, is dat GRUUN een enorm divers publiek heeft. Er passeren hier zoveel verschillende profielen, van internationals tot studenten. Zowel jongere als oudere mensen komen hier dagelijks hun koffietje drinken. Ondanks dat ik in een grootstad woon, heb ik op die manier toch het gezellige gevoel van een hechte community. 

Diversiteit brengt ook meertaligheid met zich mee. Ik spreek vier talen, maar soms is het toch moeilijk om kleine nuances in een andere taal over te brengen. Als je contact hebt met klanten of een probleem moet oplossen, wil je dat je boodschap goed overkomt. Enfin, mensen waarderen de moeite die je doet om hen verder te helpen in hun eigen taal. Meertaligheid is dus een uitdaging, maar tegelijkertijd ook fascinerend.

Beschouw je jezelf ondertussen als een plantenexpert?

Expert zou ik niet durven zeggen! (lacht) Mijn ouders hadden wel redelijk groene vingers en ik heb op kot altijd veel planten gehouden. Toch heb ik in het begin nog ontzettend veel boeken moeten lezen. 

"Het klinkt misschien zweverig, maar planten verzorgen kan op die manier ook erg mediterend werken."

Al moet ik erbij zeggen dat de plantenwereld geen rocket science is. Je genereert vooral kennis door het te doén. Elke plant reageert anders bij elke woning dus ik geef mijn klanten steeds de raad om hun plant echt te leren kennen

Het klinkt misschien zweverig, maar planten verzorgen kan op die manier ook erg mediterend werken. Zie het als het hebben van een huisdier waarvoor je zorg moet dragen. Klanten zijn dan ook vaak trots op zichzelf als er zich bijvoorbeeld een nieuw blad ontrolt. Maar ook op werkplaatsen is het goed om iets levends toe te voegen aan het interieur. Breng de tropische jungle naar het bureau!

Merk je dat actieve stadsvrouwen een tegenwicht zoeken met spotjes zoals GRUUN?

Ik merk zeker dat mensen steeds meer echt op zoek zijn naar extra groen in de stad. Nieuwe klanten bewonderen de zaak dan ook vaak bij binnenkomst. Met maar 3 tafeltjes binnen vormen we een kleine oase van kalmte in het drukke centrum.

Je bent onlangs getrouwd, proficiat! Hoe ben je op het idee gekomen om onze Belt bag te dragen op je huwelijksfeest?

Ik wou altijd al graag een KAAI bag hebben dus mijn huwelijk vormde het ideale excuus om er eentje te kopen! (lacht) Op je trouw heb je eigenlijk enkel je identiteitskaart, je portefeuille en je gsm nodig, maar waar berg je die dan op? De Belt bag was perfect als klein tasje om die spulletjes zelf bij te houden, terwijl ik mijn handen toch vrij had. 

Photography by Felix Boniface


Daarom draag ik ‘m trouwens ook zo graag op festivals. Je kan al je spulletjes veilig dicht bij je dragen en tòch klassevol voor de dag komen. Bovendien koos ik voor de Belt bag in Stone white, ideaal voor een bruid én een goede passe-partout om erna nog door te dragen.

"Ik wou altijd al graag een KAAI bag hebben dus mijn huwelijk vormde het ideale excuus om er eentje te kopen!"

Daarnaast wou ik dat mijn hele outfit Belgisch was. Beide mijn trouw-outfits, een broek en een jurk, kwamen van Maison La Collection. Daarover droeg ik telkens dezelfde vest van Pursuit Femmes. Een Belt bag van het Antwerpse Kaai erover en ik was helemaal klaar om in het huwelijksbootje te stappen.

Welkom! We helpen je graag. Vertel ons wat je zoekt:

×