Liesbet with her Cognac Bowler.

#Kaaiwoman - editie Liesbet Allaer

Ze startte haar eigen knitwearlabel, is mama van twee tienerdochters en zit nog boordevol ambitie en dromen. Maak kennis met Liesbet Allaer, rasonderneemster en oprichtster van ‘Leselles’. Ze omschrijft hun verhaal als een van “vrouwelijkheid, kleur én duurzaamheid”. En moge dat nu net ook drie KAAI-waarden zijn…

Wat deed je in een vorig leven, voor Leselles?

Toen ik afstudeerde, ben ik meteen een eigen kledingzaak gestart. Dat heb ik 10 jaar lang gedaan, maar ben gestopt toen grootketens zoals Zara begonnen op te komen. Ik heb het geluk gehad mijn zaak gerund te hebben in de glorietijd van de boetieks, net voor de massaconsumptie. 

Daarna heb ik mijn man leren kennen, waarmee ik een export-bedrijf  voor bloemen en planten heb opgestart. Ik heb dat 15 jaar gedaan, maar ik merkte toch dat ik creatiever bezig wilde zijn. Daarom startte ik met het geven van kookworkshops, waarbij ik ook artikels schreef voor Knack Weekend en Libelle Lekker.

Hoe is Leselles dan ontstaan?

Ik heb het merk oorspronkelijk opgericht twee jaar geleden samen nog iemand anders maar zij heeft dan toch beslist om andere carrièrepaden in te slaan. Dus ben ik op mijn eentje verder gegaan.

Oorspronkelijk verkocht ik mijn label enkel in mijn eigen winkel, maar al snel toonden andere boetieks interesse. Zo is de bal aan het rollen gegaan. 

"Om het even wat, als je doet wat je graag doet, is het op zich al een succes."

Je bent een beetje van alle markten thuis. Een echte ondernemer?

Ik heb zeker het ondernemers-gen, maar wat ik merk is dat ik heel snel nieuwe uitdagingen op zoek in mijn leven. Vandaar dat ik steeds op zoek ga naar nieuwe opportuniteiten/collabs om het boeiend te houden voor zowel de klant als mijzelf. Maar evengoed durf ik wel iets van hand doen als het succesvol is. 

Wat betreft Leselles ben ik nu volop aan het bekijken hoe we kunnen uitbreiden naar het buitenland. Het is een van mijn dromen om Leselles overal te zien.

"Wat dan weer heel typerend is voor mij, is dat ik na 5 lessen pottendraaien al een draaischijf had gekocht en aan het dromen was over een lijn in keramiek."

Welke eigenschappen heb je als ondernemer nodig om succesvol te zijn?

Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze vooral gepassioneerd moeten zijn in wat ze doen. Om het even wat, als je doet wat je graag doet, is het op zich al een succes.

Heeft het opzetten van een eigen merk je kijk op de modesector veranderd?

Zeker. Ik heb nu aan beide kanten gestaan, als B2B klant én B2C verkoper. Ik wist dus al erg goed hoe alles in elkaar zat en kon steeds veel begrip opbrengen voor de klant.

Maar wat ik erg jammer vind, is dat beginnende ondernemers weinig steun vinden bij reeds gevestigde modemerken. Ondernemingen zijn vaak erg gesloten als het gaat over kennis delen en dat frustreert me. Zeker omdat ik al wat ouder ben, heb ik niet de tijd om tegen al die muren aan te lopen. Waarom zouden we onze kennis niet delen en bundelen? Volgens mij kan je daar enkel sterker uitkomen. 

Na het Generation WOW-event hebben we wel met een aantal vrouwen beslist om een lunch te organiseren met beginnende ondernemers. Daarbij zullen we alle obstakels op tafel leggen, om er zo samen over te klimmen en elkaar tips voor succes te geven. De modewereld is erg competitief, maar door net samen te werken met mensen uit jouw branche kan je kennis, kosten en zelfs klanten delen. Dàt is net het recept om marktleider te worden. In Nederland hebben ze al veel beter begrepen dat elkaar helpen, loont.

Leselles vraagt veel energie. Hoe laad je je batterijen opnieuw op?

Inderdaad. Ik run Leselles eigenlijk nog steeds zo goed als op mijn eentje, maar werk intussen wel met een aantal freelancers. Toch vind ik die hulp niet altijd even gemakkelijk, want ik ben een enorme controlefreak. Door mijn perfectiedrang kan ik moeilijk loslaten of delegeren. Van design tot marketing, ik zit eigenlijk nooit stil en ben betrokken bij elke stap.

Recent ben ik met een coaching-traject begonnen en dat was erg confronterend. De coaching heeft me doen inzien dat mijn onbestaande work-life balance in de eerste plaats niet goed is voor mezelf maar òòk niet voor mijn bedrijf. Nu probeer ik meer tijd in te calculeren om bijvoorbeeld eens te gaan lopen of keramiek te maken.

Wat dan weer heel typerend is voor mij, is dat ik na 5 lessen al een draaischijf had gekocht en aan het dromen was over een lijn in keramiek. Mijn gezin zei meteen “maar je moet dit niet zien als opportuniteit, dit is ontspanning!”. Mijn coach heeft me meteen verplicht om de draaischijf op Tweedehands te verkopen. Eerlijk? Ik heb heel het weekend gezegd hoe blij ik was dat die draaischijf verkocht was [lacht].

Staan er – naast de uitbreiding van Leselles – nog dingen op je bucketlist?

Ik wil terug meer gaan reizen, want dat heb ik echt nodig om geïnspireerd te blijven. Eén van mijn grotere dromen is zelfs om in het buitenland te gaan wonen, liefst Zuid-Spanje. Het lijkt me heerlijk om het nieuwe jaar in te zetten op het strand of ook ‘s winters buiten te eten. 

Nu je nog even hier woont, zijn er adresjes in Antwerpen die je ons kan aanraden?

Wat betreft restaurants raad ik Fiera aan, vooral dankzij hun mooie setting en sfeer. Als ik ga winkelen, spring ik graag eens binnen bij Baby Beluga op de Nationalestraat, waar ook Kaai en heel wat toffe eetadresjes te vinden zijn.

Welkom! We helpen je graag. Vertel ons wat je zoekt:

×