#Kaaiwoman - edition Carole Lamarque

#Kaaiwoman - editie Carole Lamarque

Maak kennis met Carole Lamarque,CEO van DUVAL UNION Innovative Marketing. Carole is een powervrouw met een enorme passie voor strategische marketing, innovatie en technologie. Ze houdt niet van valse bescheidenheid en moedigt mensen aan hun positie met vuur en passie te verdedigen. "You have to be bold!", klinkt het. In haar vrije tijd houdt ze ervan om lange afstanden te lopen, omringd door de schoonheid van de natuur. Dat is voor haar puur genieten.

Kan je ons wat meer vertellen over jezelf en over je carrièrepad?

Ik ben Carole Lamarque, CEO van DUVAL UNION Innovative Marketing. Exponentieel groeien en viraal gaan, is voor mij als ervaren marketeer al vele jaren een passie. Ik ben enorm gepassioneerd door strategische marketing en het lanceren van innovaties en nieuwe technologieën. Mijn liefde voor innovatie is afkomstig van bedrijven waarvoor ik gewerkt heb in de energie- en mediasector. De meest disruptieve leerervaringen kwamen ongetwijfeld uit de ICT-sector. Ik heb marketingkennis opgedaan bij Shell, Proximus en Telenet, waar ik marketingdirecteur werd en mee aan het roer stond bij de lancering van voicemail, het internet, Telenet's Cloud Computing en Yelo. Vandaag doe ik dit elke dag als ondernemer in mijn eigen marketingbedrijf, samen met mijn zakenpartner Frederic Vanderheyde en mijn team van marketingexperts.

Zoonotic door Carole Lamarque

Onlangs heb ik ook mijn derde en nieuwste boek Zoonotic uitgebracht. Het doel van Zoonotic is om uit te leggen wat je kunt leren van virussen, die ik op zijn beurt vergelijk met bedrijfsstrategieën, leiderschap en communicatiestijlen. Door het bestuderen en begrijpen van pandemieën kun je waardevolle dingen leren over het succes van een virale bedrijfsstrategie. Ik ben er heilig van overtuigd dat ondernemers die de wereld veroveren met virale innovaties niet alleen maar "geluk" hebben. Net zoals bij een pandemie ligt er een voorspelbaar patroon aan ten grondslag. Economische principes zijn geen toeval. Succesvolle ondernemers volgen een welomschreven strategie. En deze strategie gekoppeld aan de juiste mindset wilde ik voor eens en voor altijd in kaart brengen.

Had je ooit gedacht te staan waar je nu staat?

Ik weet niet of ik deze vraag leuk vind… Ik vraag mezelf dan altijd af, 'waar sta ik?' Ik ben een strever, dus ik zal altijd proberen om het beter te doen. Ik wil elke week plezier hebben, maar daarnaast wil ik het ook leuk maken voor de mensen om me heen. Dat is mijn visie. Hoe meer mensen ik erbij kan betrekken, hoe gelukkiger ik me voel. Dat is ook bewezen. Hoe meer mensen je omringen, privé of zakelijk, hoe makkelijker geluk bereikt kan worden. Het gaat om het aantal mensen waarvan JIJ houdt. Dat merk ik echt. Om mijn ambities waar te maken, ben ik liever goed omringd dan dat ik dingen alleen moet doen.

"Ik wil elke week plezier hebben, maar het ook leuk maken voor de mensen om me heen, dat is mijn plan. Hoe meer mensen ik erbij kan betrekken, hoe gelukkiger ik me zal voelen" - Carole Lamarque

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee je tijdens je carrière te maken hebt gehad? Heb je tips om ermee om te gaan?

Dat een zoönose zich niet zomaar aan banden laat leggen, daar is de huidige coronapandemie het levende bewijs van. Ook ik ontkwam niet aan de enorme impact ervan. Al van bij het begin zei ik: ‘de zee trekt terug en er is een tsunami op komst’. Maar stap één blijft wel: de zee trekt terug. En op dat moment heb je twee opties. Je kan kijken en wachten, zoals een konijntje dat naar de koplampen van een auto staart, of je kan naar de zee toelopen. Uiteraard hebben wij voor dat laatste gekozen. We hadden een 90-dagen plan opgesteld. Het enige probleem was dat ik niet wist waar de eindmeet was. Was ik 100% zeker dat we na 90 dagen de zee zouden bereiken? Absoluut niet. En toch was uit die tunnel komen en nog steeds geen licht zien de grootste klap van al. Dan ben ik beginnen kijken naar de fases van een economische crisis en heb ik tegen mijn team gezegd dat het wel zou komen. Na Nieuwjaar konden ondernemers toch echt niet nog langer blijven stilzitten, toch? En eind januari was de zee dan eindelijk daar. De golf was echter veel groter dan verwacht. Plots was er een overvloed aan klanten. Je hebt maandenlang werkelijk alles gedaan om te kunnen surfen maar wanneer je die golf dan ziet, is het toch even slikken. Mensen beginnen het dan ook effectief te begeven, want ze hebben al 90 dagen gelopen en zijn uitgeput. Voor mij geldt wel: managing too much is easier than managing too little. Of ik het nog eens opnieuw zou willen doen? Dat niet, de Olympische Spelen zijn ook maar om de vier jaar hé. Wat de toekomst brengt, is ook voor mij nog een goed bewaard geheim. Ik maak daar eigenlijk geen plannen voor. Ik probeer eerst in de spiegel te kijken en mij af te vragen of ik wel goed bezig ben.

Wat betekent 'carrière maken' voor jou en welke rol neem jij graag op?

Carrière maken is de luxe hebben om te doen wat je leuk vindt. Als je iets tegen je zin doet, maak je in mijn ogen gewoon geen carrière. Op professioneel vlak sta ik absoluut niet graag aan de zijlijn, dat is echt niets voor mij. Ik neem graag een leidersrol op me en neem daarin mensen mee.

Wat drijft je om elke dag op te staan en weer aan het werk te gaan? Wat motiveert je?

Mijn team. Het is geweldig om 's morgens op te staan en meteen te denken "wat is het volgende?". We hebben ook super dankbare klanten die ons enorm waarderen, dat voel je.

"Carrière maken is de luxe hebben om te doen waar je van houdt. Als je iets tegen je wil doet, maak je naar mijn mening gewoon geen carrière." - Carole Lamarque

Waar ben je het meest trots op, zowel persoonlijk als professioneel?

Ik ben het meest trots op mijn kind, dat raakt me zo hard. Daarnaast ben ik ook enorm trots dat ik de beste levenspartner aan mijn zijde heb. Ze geven me beiden zo'n warm gevoel van liefde. De rode draad door mijn carrière is innovatief denken en daar ben ik ontzettend trots op. Ik ga van de ene innovatie naar de andere.

Hoe vind je rust en ontspanning? Wat is voor jou de definitie van 'genieten'?

Marathons lopen, lange afstanden lopen, in de flow zitten, de runners high zoals ze dat noemen. Het liefst met mijn loopvrienden omringd door het moois dat de natuur te bieden heeft, dat is wat ik het allerliefste doe. Ik hou ook van muziek, daar ben ik al mijn hele leven mee bezig.

"Ik ben het meest trots op mijn kind, dat snijdt me echt tot op het bot.Ik ben ook enorm trots dat ik de beste levenspartner aan mijn zijde heb" - Carole Lamarque

Welke KAAI-tas heb je en wat zijn je ervaringen ermee?

Momenteel heb ik er 2! Ik heb de HERO bag, de perfecte tas voor ‘women on the go’. Bij het prille begin van KAAI ben ik ook geïnterviewd geweest. Toen waren ze nog volop met hun eerste ontwerp bezig. Dus dat pionieren heb ik ook meegemaakt. Veel vriendinnen van mij hebben ook een KAAI bag. Het Unfair Advantage van KAAI, namelijk ‘A luxury work bag for the modern women on the go’, vind ik echt geweldig. Mijn andere KAAI bag: de Ikon belt bag vind ik ook supertof. Je hoeft ze nooit te verlaten, omdat je ze veilig en stijlvol kan dragen.

Heb je nog een laatste belangrijke boodschap voor de (startende) ondernemers onder ons?

Ik zal het uitleggen met een voorbeeld. Ik herinner me nog goed dat ik voor een klaslokaal stond en dat alle meisjes er hetzelfde uit zagen. Alle meisjes droegen hun haar met een midden scheiding langs hun gezicht. Er was één meisje die er niet uitzag zoals de anderen. Ik zei toen: "Luister goed, op een gegeven moment zul je gewaardeerd worden voor je onderscheidend vermogen, je unieke voordeel, iets dat je anders maakt dan het meisje naast je". Ze beseften het niet omdat ze het waarschijnlijk nog nooit eerder hadden gehoord, dus benadrukte ik nogmaals dat er niets mis is met anders zijn. Als je ouder bent, besef je dat wel, maar het zit nog zo diep in onze maatschappij ingebakken dat zodra iemand zich niet conformeert, hij buitengesloten wordt. Ook al is het geweldig om je eigen ding te durven doen. Dat geldt ook voor het ondernemerschap.

Back in the days... Carole Lamarque about KAAI

"Wat ik me herinner van het prille begin van KAAI, is dat ik het een geweldig idee vond. Ik had wel de indruk dat wat ze gingen doen ongelooflijk moeilijk ging zijn. De reden? Een moeilijk landschap met harde concurrentie, zowel in België als internationaal. In de geschiedenis van België hebben we een heleboel Belgische merken in diezelfde sector, sommige met een gevestigde lange erfenis andere met een jong dynamisch DNA. De concurrentie kan dus echt worden vergeleken met een bloedbad van concurrenten. Dat bewijst dat Ine en Helga, medeoprichters van KAAI, erin geslaagd zijn om zich te onderscheiden van de andere merken, ondanks de harde concurrentie. En net zoals ik in mijn vorige boek 'unfair advantage' uitleg, hebben ze dat onderscheidend vermogen echt wel. Voor mij is dat het beste bewijs dat als je een KMO bent, alles mogelijk is. Voordat ze hun team uitbreidden, hebben ze dit alles met z'n tweeën opgezet. Dat is indrukwekkend.

Wat ik ook bewonder aan KAAI, iets wat niet alle merken kunnen, is de generatie overschrijdende factor en de aantrekkingskracht van het merk. Zowel moeder als dochter zijn geïnteresseerd in een KAAI-tas. Er zijn veel merken met een duidelijke positionering, maar niet iedereen trekt meerdere generaties tegelijkertijd aan. Het is zoals een zanger die zowel jong als oud kan entertainen. Dat is iets wat ik altijd leuk heb gevonden.

Welkom! We helpen je graag. Vertel ons wat je zoekt:

×