#Kaaiwoman - edition Caroline Vercauteren

#Kaaiwoman - editie Caroline Vercauteren

Ze won deze maand de WOMED-award en werd uitgeroepen tot onderneemster van het jaar. De KAAI women deze maand is Caroline Vercauteren.

2 jaar geleden maakte ze een grote carrière switch. Ze maakte de switch van apotheker, naar zaakvoerder van de firma BonRill.

Ontdek hoe deze power vrouw door middel van het gewoon te doen, veel voor elkaar krijgt. Dat hard werken wordt beloond is één ding wat zeker is. Een echt inspiratie voor de #KAAIwomen community.

Wie is Caroline Vercauteren? Wat is haar succes? Hoe creëert ze rust voor haarzelf in haar leuke maar hectische leven? En wat zijn haar goals voor de komende periode, lees het allemaal in dit uitgebreide interview met deze #KAAIwoman.

Kan je ons een beetje over jezelf vertellen? Wie ben je, wat doe je in het dagdagelijkse leven?

Hi! Ik ben Caroline Vercauteren ik ben 33 jaar en mama van 2 kindjes, Celester en Marie-Frans. Ik was in mijn vorige leven apotheker maar ondertussen de zaakvoerder van de firma Bonrill. Wat doen we bij Bonrill? We maken vegetarische producten op basis van lokale geteelde oesterzwammen.

Wat ik nu exact doe binnen Bonrill. Wel… een beetje van alles. Ik ben voornamelijk verantwoordelijk voor het commerciële en voor HR maar daarnaast kom ik ook vaak in aanraking met de verschillende marketing activiteiten die we opzetten.

We zijn een klein familie bedrijfje met zo een 15-tal mensen die werkzaam zijn bij ons. Mijn man zei altijd: “het netwerk van mijn ouders is redelijk beperkt en reikt niet veel verder dan de parking”. Dus sinds corona ben ik er alles voor aan het doen om echt uit mijn kot te komen. Ik doe dat allemaal zelf. Maar goed, dat werd vorige week dan ook wel echt beloond. Met een award zelfs.


Wat heeft ervoor gezorgd dat je een carrière switch hebt gemaakt van apotheker naar wat je nu doet? En hoe heb je die switch ervaren?

De afgelopen 5 jaar was ik aan de slag als apotheker vervanger. Eigenlijk was ik een vlinder. Dit houd in dat je van de ene apotheek naar de andere gaat. Je vervangt de eigenaar van de apotheek bij bijvoorbeeld verlof, zwangerschap, en bij ziekte. Je opent en sluit ook de apotheek, dagen van 7 tot 7. Best pittige dagen dus!

Ik was dus apotheker vervanger, maar ik wou niet langer vervangbaar zijn, ik wou gewoon één ding doen. Ik wou heel graag mijn stempel ergens op drukken en het verschil gaan maken. Op dat moment, kreeg mijn man de vraag om mee in het bedrijf van mijn grootouders te stappen. Maar dat was hij niet meteen van plan. Toen dacht ik, ik trek de stoute schoenen aan en ik ga dit doen. Dit wordt mijn moment.


“Toen dacht ik, ik trek de stoute schoenen aan en ik ga dit doen. Dit wordt mijn moment”.

Als vleeswaren bedrijf de sprong maken naar vegetarische producten, hoe is dit tot stand gekomen en hoe werd je idee ontvangen binnen het bedrijf?

De eerste 2 jaar heb ik echt langs mijn schoonouders geleefd, dat was niet evident. We zagen dat de omzet wel stabiel bleef, meer er moest wat veranderen, want anders zouden we berg afwaarts gaan.

“Er moest wat veranderen, want anders zouden we berg afwaarts gaan.”

Het idee om de switch te maken naar plantaardige producten werd uiteindelijk wel warm ontvangen door de mensen in ons netwerk. Zeker omdat voor ons het super belangrijk was dezelfde kwaliteit te brengen maar ditmaal gewoon met een andere grondstof. De mensen op de vloer hebben dat goed opgepakt. Voor veel mensen leek dit wel echt crazy, maar eigenlijk viel dat heel erg mee.

“Zeker omdat voor ons het super belangrijk was dezelfde kwaliteit te brengen maar ditmaal gewoon met een andere grondstof.”

Is dit voortgekomen uit een market research? Met het idee dat innoveren nodig is om te blijven bestaan. Of is plantaardige voeding een passie van jou?

Als mama staat de wereld niet stil, de wereld draait nog sneller door dan vroeger. Met de huidige klimaatveranderingen en overstromingen zijn de mensen er meer mee bezig en wordt er meer bij stilgestaan. Op een of andere manier kreeg ik ook echt zo’n gevoel dat ik iets moest doen. Het voelt gewoon goed aan om een plantaardig product te maken. Ik ben een enorm gevoelspersoon, het is ook op die basis dat ik de switch heb gemaakt.


“Ik ben een enorm gevoelspersoon, het is ook op die basis dat ik de switch heb gemaakt”.

Wat is momenteel jou favoriete BonMush product en waarom?

Dat is nog altijd mijn eerste product, de sea salad. Omdat een echte flexitarier/vleeseter, daar ook voor open staat. Het makkelijker is om de stap te zetten van vis naar plantaardig dan je vleeswaren te laten voor plantaardige voeding.

Het is een beetje mijn baby’tje, (lachend). Op 23 maart 2020 ben ik opgestart met retail met dit product. Met de Sea Salad is het dus allemaal begonnen. In januari 2020 ben ik hiermee de Colruyt groep gestapt en 2 maanden later mocht ik al starten. Het is zo ontzettend snel gegaan!

“De Sea Salad is mijn baby’tje, hiermee is het allemaal begonnen”.

Wat is jou ervaring met werken binnen een familie bedrijf? Zowel de positieve als de negatieve.

Dat is een moeilijke vraag (lachend). Het moeilijke is toch het kleinschalige, we proberen alles met een beperkt kapitaal te doen. Dus we zetten ons eigen vermogen in op innovatie en groei. Ik moet zeggen dat de WOMED award ons een gigantische boost heeft gegeven. Het voelt alsof ik de wereld aan het veroveren ben met een kleinschalig familiebedrijf.

“Ik moet zeggen dat de WOMED award ons een gigantische boost heeft gegeven”.

In een groot bedrijf heb je veel meer financiële middelen om al je ideeën sneller uit te werken. Het leuke aan een familiebedrijfje is de flexibiliteit die er bij komt kijken. Vroeger werkte ik veel meer in een bedrijf met een hiërarchie. Dat is nu heel anders, ik werk met veel jonge mensen, ik babbel met medewerkers en de sfeer is echt goed.


Het leuke aan een familiebedrijfje is de flexibiliteit die er bij komt kijken. Vroeger werkte ik veel meer in een bedrijf met een hiërarchie. Dat is nu heel anders


Ik vergelijk dit graag met een cruiseschip, een cruiseschip wil hard vooruit maar kan niet zo snel van koers veranderen. Terwijl wij eerder op een speedboot zitten, je kan makkelijk de koers bijsturen en van richting veranderen. Dat vind ik wel heel fijn aan een wat kleiner familiebedrijf.

“Wij zitten op een speedboot, je kan makkelijk je koers bijsturen en andere richting uitvaren”.

Je hebt onlangs de WOMED award in ontvangst mogen nemen. Hoe voelt dat nu om zo een titel te krijgen?

Ik had het echt niet verwacht! ik had zotte tegenstanders en ik ben overspoelt met interviews. Voordat ik deze award in ontvangst mocht nemen werd ik ook wel gevraagd voor interviews en foto shoots, maar dit is een ander niveau!


Welke eigenschappen moet een ondernemer volgens jou hebben om te slagen in wat hij of zij doet?

Voor mij is dat lef. Lef is cruciaal. Ik ben zelf ook echt een doener. Ik denk niet veel na, ik doe het gewoon. Vandaar dat ik ook schrok dat ik gewonnen heb. Ik doe het gewoon, en dat is mijn dingetje wel.

“Lef is cruciaal, ik ben een echte doener”


Maar dit werk is ook iets wat ik zo graag doe, ik heb er wel wat rimpels bij gekregen de afgelopen jaren. Maar het is zo belangrijk om met mensen in zee te gaan die jou energie geven! Dat zorgt ervoor dat je zelf nog meer gepust wordt om te tijd te investeren in iets wat jij echt wil!

We zien je nu vaak verschijnen in de media, hoe voelt dat voor jou?

Het bevalt mij, maar het probleem is dat mijn gewone werk blijft liggen. Daar heb ik het best wel moeilijk mee. Dat gevoel van schuld krijg ik dan naar mijn collega’s.

Ondernemen is sowieso iets dat veel energie vraagt, en daarbovenop nu alle interviews en fotoshoots. Hoe of waar vind jij je je rust?

Oké, dit is echt is zo’n typische quote, maar wel van toepassing: ondernemen is topsport. Daarom dat ik daarnaast nog eens 2 uur per week sport. Een uurtje pilates, daar ben ik zot van. Daarnaast doe ik nog een uurtje PT, classic maar het werkt wel.

Een ander moment van rust vind ik op vrijdagen. Elke vrijdag blijven de kids bij oma. Dat creëert een moment voor mezelf. Op deze manier kan ik tijd maken om te sporten en wat quality time met mijn man.

“Ondernemen is een topsport”

Naast BonMush, heb je nog andere passies die je met ons wil delen?

Ooit zou ik graag een pilates studio aan de rand van een meer hebben. Dit is voor mij wel echt de max en een ultieme droom. Maar daar ben ik nog niet.

Ooit zou ik graag een pilates studio aan de rand van een meer hebben. Dit is voor mij wel echt de max en een ultieme droom. Maar daar ben ik nog niet.

Welke drie dingen staan het hoogst op je bucket list. Dit mogen zowel carrière gerelateerde dingen zijn als persoonlijke dingen die je echt enorm graag wil doen.

Ik zou zo graag naar Lapland gaan, iedereen gaat naar Lapland, ik wil dat ook (lachend)! Ik wil het noorderlicht daar zien.

Mijn andere bucket list dingetje is wat ik hiervoor zei, de pilates studio.

Nog een droom voor mij is om De Leeuwen van de Export te winnen. Dat lijkt mij wel heel graaf! Maar dat is niet meteen iets voor direct, maar wel voor de toekomst.

“Een droom voor mij is om De Leeuwen van de Export te winnen”

Naast KAAI, wat zijn is favoriete adresjes in Antwerpen?

Ja! Ik ging vroeger naar de kapper in Antwerpen, Atelier Giraud. Voor mij was dat echt me time. Ik had ook een vriendin die in Antwerpen woonde en dan kon ik dat combineren. Dat waren echt de leukste namiddagen eigenlijk. Maar tegenwoordig geraak ik niet zo vaak meer in de stad vanwege al het werk.

Wat ik ook een leuke hotspot vind is Horta. Een lekker glaasje champagne drinken bij Horta met vriendinnen is ook een klassieker. Een ander leuk adresje is Morobé, voor wanneer je op zoek bent naar een mooi paar schoenen! Zo’n mooi merk.

Op welke plaatsen ben je al overal geweest met je KAAI bag?

Ik neem mijn tassen altijd mee naar mijn bedrijf. De tassen blijven zo mooi en daar ben ik echt blij mee! De afgelopen 2 jaar is natuurlijk triest geweest als het gaat om op vakantie gaan. Ik ben niet veel weg geweest. Ik ben wel op skivakantie geweest in Oostenrijk met mijn KAAI. Ik vind het fijn om mijn laptop overal mee te slepen. Alles past gewoon in die tas, dat is zo fijn.

“Ik vind het fijn om mijn laptop overal mee te slepen”.

Wat is je leukste of grappigste herinnering toen je op stap was met je KAAI tas?

Ik vind het leuk echt leuk dat je kan voelen dat er echt een KAAI community is. Ik had laatst op een shoot mijn KAAI bij en botste op een andere vrouw met een KAAI tas. Je merkte dat er meteen een leuke connectie was.

“Ik had laatst op een shoot mijn KAAI bij en botste op een andere vrouw met een KAAI tas. Je merkte dat er meteen een leuke connectie was. “


×