#KAAIwomen edition: Stephanie Duval

Kaai vrouw van de maand: Stephanie Duval

Stephanie Duval steelt de spotlights als Kaai vrouw van de maand. Stephanie is niet zomaar een Kaai vrouw, ze is een power vrouw die geen seconde stil zit! Wij zijn dan ook enorm vereerd dat wij haar een aantal persoonlijke vragen hebben mogen stellen over haar leven als mama en haar interessante carrièrepad. Ben jij benieuwd naar het interview? Lees dan snel verder!

 

Vertel eens wat meer over jezelf en jouw carrièrepad

Ik ben 35 jaar geleden geboren en getogen in Antwerpen en was van jongs af gebeten door verhalen lezen en vertellen. Ik ben dan ook Germaanse Filologie gaan studeren, opgevolgd door een tweede Master in de journalistiek. Freelancen als journalist deed ik al tijdens mijn studies, voor bladen als ELLE en L’Officiel, en op mijn 23ste tuimelde ik in mijn eerste belangrijke rol als hoofdredactrice van een modevakblad.

Maar rond die tijd begonnen de gevolgen van de financiële crisis, de globalisatie en de digitale revolutie heel voelbaar te worden – ook in de media. Dus ik merkte al snel dat ik mijn skills zou moeten blijven ontwikkelen om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. Bloggen was in het begin echt gewoon een hobby, waarin ik al mijn creativiteit kwijt kon. Maar het bracht me op het pad van content marketing en brand consulting, wat later – na het oprichten van een eigen consultancy met mijn vennote Nele Pieters – in de wereld van brand strategy.

Storytelling is nog altijd mijn dada, zeg maar. Alleen ben ik na al die jaren diverse ervaring veel beter onderlegd om merken te begeleiden in het vertellen van verhalen die ook echt relevant zijn voor hun langetermijn strategie.

  

Hoe heb jij de stap genomen om van journalistiek over te gaan tot echt ondernemerschap?

Dat is heel geleidelijk aan gegaan, en begonnen wanneer ik mijn vennote tegen kwam. Nele heeft een meer corporate achtergrond dan ik, dus onze ervaringen waren heel complementair. Tegelijkertijd was er ook van in het begin een enorm wederzijds respect voor elkaars ervaring en inzichten, wat ons toeliet om samen veel verder te gaan dan we elk apart hadden gekunnen.

Het voelde niet als een sprong om met Nele een eigen bedrijf (en dan nog een, en dan nog een) op te starten, maar als een soort van natuurlijk en onvermijdelijk gevolg van onze steeds hechtere samenwerking.

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen?

Het gevoel van iets te scheppen dat er nog niet was, van iets toe te voegen aan de wereld waar reële nood aan is – ookal vertaalt dat zich niet meteen naar een effectieve vraag. Dat is meteen ook het moeilijkste aan ondernemen, en het grote verschil tussen freelancen en ondernemen.

Als freelancer beantwoord je aan een bestaande vraag, door een bestaande service aan te bieden. Sommige ondernemers doen dat ook, maar écht ondernemerschap zit hem in het heruitvinden van een vraag en aanbod in de vorm van je onderneming. En dat is ontzettend creatief en voldoening gevend, maar ook uitdagend en zwaar.


Hoe bewaar jij de balans tussen werk en privé?

Moeilijk. Ik werk 75% van thuis – dat heb ik altijd gedaan, al vanaf de studiebanken. Ik heb die vrijheid nodig om mijn tijd zelf in te kunnen delen, om geconcentreerd te kunnen doorwerken wanneer ik ‘in the zone’ zit, maar ook om foert te kunnen zeggen wanneer het echt niet lukt, en een wandeling te kunnen gaan maken, boodschappen te gaan doen of iets anders te doen dat me weer creatieve energie geeft.

Maar van thuis werken wilt dus ook zeggen dat alles wat door elkaar vloeit, wat het ook verleidelijk maakt om toch nog snel even mijn mails te checken na het avondeten of op een zaterdagochtend. Als daar dan goed nieuws in staat, is er niets aan de hand, maar een slecht nieuws bericht heeft absoluut een negatief effect op de rest van mijn vrije tijd. Die knop omdraaien, dat moet ik echt forceren, anders blijf ik piekeren en denken over dingen die beter kunnen.

  

 

Kan je ons iets meer vertellen over je boek "You do you"?

Het is het tweede boek dat ik samen met Nele Pieters schreef – de opvolger op ons eerste boek ‘Community Marketing.’ Daarin legden we al het fundament voor onze visie op merkstrategie, maar bleven we nog teveel hangen in de wereld van marketing. Daardoor werd het boek vooral gelezen door professionals in de uitvoerende marketing, terwijl onze ideeën gaan over de strategie die op voorhand al bepaald moet zijn.

Met You Do You bieden we CEO’s, ondernemers en brand managers een gids om de positionering van hun merk scherp te stellen, en een overzicht van de impact van die positionering op elk departement en elke activiteit van hun organisatie. Het gaat dus véél veel verder dan enkel marketing: het is ook een nieuwe kijk op HR, productontwikkeling, enzovoort. 

Hoe ga je om met COVID-19 en welke invloed heeft het op jouw dagelijks leven?

De lockdown heb ik echt niet als positiefs ervaren. Als ondernemer waren de gevolgen daarvan uiteraard onmiddellijk voelbaar – bovendien kwam ik amper aan werken toe met twee kleine kids in huis en een man die niet kon terugschakelen van zijn fulltime job. Het was voor ons absoluut geen quality time, en een heel grote opluchting wanneer de crèches en scholen weer open gingen. Ik heb echt dat evenwicht nodig tussen werken en familie – teveel van het ene zonder het andere, en ik word gek. Daarnaast is het uiteraard echt niet makkelijk om te leven in een ander land dan alle vrienden en familie, waardoor met de huidige steeds wisselende maatregels ook constant onzekerheid heerst over wanneer we elkaar nog eens kunnen zien.

Ik weet dat iedereen het heeft over ‘the new normal’ en dat daar zeker ook positieve kanten aan zitten, maar ik zie zelf vooral de negatieve kanten, en echt niet alleen voor mezelf – want ik besef dat ik op heel veel vlakken heel veel leed bespaard ben gebleven. Ik maak me wel ernstig zorgen over de langetermijngevolgen voor de economie en over de toenemende kloof tussen mensen met privileges en mensen die sowieso al dubbel zo hard moeten knokken in het leven voor gelijke rechten. We leven al in zo’n gepolariseerde wereld – dat wordt er met deze huidige crisis alleen maar erger op.


Welke ultieme tip zou jij meegeven aan beginnende ondernemers?

Laat je niet teveel meeslepen door goeroes, voorbeeldbedrijven of ‘best cases’. Ieder bedrijf is weer anders (of zou dat toch moeten zijn om een bestaansreden te hebben), en dat betekent dat dus niet alle goede raad op jouw bedrijf van toepassing gaat zijn.

Stel een adviesraad samen waarin mensen met verschillende achtergronden zitten om regelmatig je perspectief uit te dagen, zodat je niet in een tunnelvisie terecht komt. Maar tegelijk: weet héél goed wat of wie je bedrijf is en waar het voor staat, zodat je hun advies in de juiste context kan plaatsen en kan afwegen of je er al dan niet mee aan de slag moet gaan.


Waar ben je momenteel mee bezig?

We zijn op het moment nog druk bezig You Do You te promoten via workshops, lezingen, key notes en dergelijke. Daarnaast blijft ook ons consultancy bedrijf draaien – ookal is 2020 al wel het meest uitdagende jaar totnutoe geweest.

En we zijn een nieuw initiatief aan het voorbereiden dat waarschijnlijk nog deze maand online zal komen – een collectie bedrijven dat samen wil opkomen voor een meer ethische en duurzame aanpak van marketing.

 

Wat vind je van KAAI?

Kaai zat al langer op mijn radar – ik zie mijn favoriete style influencers er vaak mee op de foto gaan: ik heb een aantal van hun outfits met een Kaai tas opgeslagen op Instagram in mijn inspiratiefolder.

Ik heb een zwak voor zowel vrouwelijke ondernemers als een tijdloze, klassevolle stijl – dus wat dat betreft is Kaai helemaal mijn ding!

 

 

Welke Kaai-tas is jouw favoriet en waarom?

De Ikon in Croco Oyster. Eerst en vooral is zo’n kleiner formaat dat je cross body kan dragen echt ideaal als je je twee handen nodig hebt om je kids in toom te houden. Ik hou er niet van om elke dag van handtas te moeten wisselen (al dat gedoe, ik ben er zeker van dat ik dan de helft van de tijd zonder sleutels de deur uit ga), dus ik vind het belangrijk dat een tas zowel stijlvol genoeg is voor business meetings, als praktisch genoeg voor weekenduitstapjes met mijn gezin.

Ik moet ook toegeven dat in Zwitserland wonen de Upper East Side kant in mezelf nog sterker naar boven haalt, vandaar mijn keuze voor het Croco Oyster. Het is echt zo’n ultra luxueuze en classy combinatie van textuur en kleur – zeker geen grijze muis, maar tegelijk ook niet flashy of extravagant. In mijn dromen heb ik de kledingkast van Lily van der Woodsen (you know you love me, xoxo Gossip Girl), en deze tas hoort daar absoluut in thuis.

Welkom! We helpen je graag. Vertel ons wat je zoekt:

×